FAZIRAH BINTI ABU HASHIM
DPH201924455
DPIH4B
PROJEK AKHIR : SISTEM JAMINAN HALAL
Nama Pensyarah : Cik Amirah Binti Mohamad Azmi
Saya akan menerangkan keperluan khusus HAS dan IHC mengikut skim
( 9 skim ).
Makan dan Minuman, Kosmetik, Farmaseutikal, Barang Gunaan & Peranti Perubatan
• Industri Besar & Sederhana (HAS)
: Pemohonan
- Melibatkan wakil bahagian R&D sebagai ahli JKHD.
- Mewujudkan carta alir bagi setiap pemprosesan produk yang berbeza.
- Melantik Eksekutif Halal bagi setiap cawangan premis
• Industri Kecil & Mikro (IHCS)
: Pemohonan
- Mewujudkan polisi halal
- Membangunkan prosedur kawalan bahan mentah
- Membangunkan Prosedur Kebolehkesanan
Premis Makanan
• Hotel (HAS)
: Pemohonan
- Melibatkan F&B manager dan/atau tukang masak sebagai ahli JKHD
- Melantik eksekutif halal setiap cawangan premis
• Kafeteria [ Pengurusan secara berpusat ] (HAS)
: Pemohonan
- Melantik Eksekutif Halal di peringkat pengurusan
- Menyediakan dokumen HAS sewaktu pemeriksaan
- Memastikan audit dalaman dilaksanakan kesemua di cawangan pengurusan
• Premis Makanan Berangkai (HAS)
: Pemohonan
- Melantik Eksekutif Halal di peringkat pengurusan atau dapur berpusat.
- Membangunkan HAS bagi dapur berpusat dan merangkumi rangkaian premis.
- Melibatkan pengurusan operasi sebagai ahli JKHD.
- Menyediakan senarai premis bawah jenama / rangkaian milik yang sama.
• Lain-lain premis (IHCS)
: Pemohonan
- Mewujudkan polisi halal
- Membangunkan kawalan bahan mentah
- Membangunkan kawalan kebolehkesanan.
Katering / Khidmat Penyajian Makanan / Dapur Pusat Konvensyen
• Industri Besar dan Sederhana (HAS)
: Pemohonan
- Melibatkan F&B manager dan / atau tukang masak sebagai JKHD.
- Melantik Eksekutif Halal setiap cawangan premis.
• Industri Kecil dan Mikro (IHCS)
: Pemohonan
- Mewujudkan polisi halal
- Mewujud prosedur bahan mentah
- Mewujud prosedur kawalan kebolehkesanan
Logistik
• Industri Besar dan Sederhana (HAS)
: Pemohonan
- Mewujudkan prosedur kawalan risiko halal yang melibatkan aktiviti tambahan di kawasan penggudangan dari / atau peruncitan
- Mewujudkan prosedur kawalan risiko bagi kontrak pihak ketiga.
- Membangunkan prosedur kawalan halal.
- Melantik Eksekutif Halal bagi setiap cawangan premis.
• Industri Kecil dan Mikro (IHCS)
: Pemohonan
- Mewujudkan Halal Polisi
- Membangunkan prosedur kawalan risiko halal dan prosedur kawalan halal tambahan bagi keperluan khusus.
- Membangunkan prosedur kawalan kebolehkesanan.
Skim Pengilang Kontrak / OEM
• Industri Besar dan Sederhana (HAS)
: Pemohonan
- Melibatkan bahagian R&D dan / atau bahagian penerimaan bahan mentah sebagai ahli JKHD.
- Membangunkan prosedur kawalan halal bagi penerimaan pelanggan.
- Menyediakan senarai pelanggan, senarai bahan mentah dan produk yang dikilangkan.
- Melantik Eksekutif bagi setiap cawangan premis.
• Industri Kecil dan Mikro (IHCS)
: Pemohonan
- Mewujudkan polisi halal.
- Membangunkan prosedur kawalan bahan mentah dan/atau kawalan risiko halal
- Membangunkan prosedur kawalan halal tambahan bagi keperluan khusus.
- Membangunkan prosedur kebolehkesanan.
Rumah Sembelihan
• Industri Besar dan Sederhana
: Pemohonan
- Melibatkan sekurang-kurangnya seorang penyelia dan / atau penyembelih sebagai JKHD.
- Melantik Eksekutif Halal bagi setiap cawangan premis.
• Industri Kecil dan Mikro
: Pemohonan
- Mewujudkan polisi halal.
- Membangunkan prosedur kawalan risiko.
- Membangunkan kawalan kebolehkesanan.
Comments
Post a Comment