KEPERLUAN KHUSUS HAS DAN IHCS MENGIKUT SKIM

         FAZIRAH BINTI ABU HASHIM
                   DPH201924455
                         DPIH4B

PROJEK AKHIR : SISTEM JAMINAN HALAL

Nama Pensyarah : Cik Amirah Binti Mohamad Azmi

Saya akan menerangkan keperluan khusus HAS dan IHC mengikut skim 
( 9 skim ).


Makan dan Minuman, Kosmetik, Farmaseutikal, Barang Gunaan & Peranti Perubatan
• Industri Besar & Sederhana (HAS)
: Pemohonan
- Melibatkan wakil bahagian R&D sebagai ahli JKHD.
- Mewujudkan carta alir bagi setiap pemprosesan produk yang berbeza.
- Melantik Eksekutif Halal bagi setiap cawangan premis

• Industri Kecil & Mikro (IHCS)
: Pemohonan
- Mewujudkan polisi halal
- Membangunkan prosedur kawalan bahan mentah
- Membangunkan Prosedur Kebolehkesanan


Premis Makanan
• Hotel (HAS)
: Pemohonan
- Melibatkan F&B manager dan/atau tukang masak sebagai ahli JKHD
- Melantik eksekutif halal setiap cawangan premis

• Kafeteria [ Pengurusan secara berpusat ] (HAS)
: Pemohonan
- Melantik Eksekutif Halal di peringkat pengurusan
- Menyediakan dokumen HAS sewaktu pemeriksaan
- Memastikan audit dalaman dilaksanakan kesemua di cawangan pengurusan

• Premis Makanan Berangkai (HAS)
: Pemohonan
- Melantik Eksekutif Halal di peringkat pengurusan atau dapur berpusat.
- Membangunkan HAS bagi dapur berpusat dan merangkumi rangkaian premis.
- Melibatkan pengurusan operasi sebagai ahli JKHD.
- Menyediakan senarai premis bawah jenama / rangkaian milik yang sama.

• Lain-lain premis (IHCS)
: Pemohonan
- Mewujudkan polisi halal
- Membangunkan kawalan bahan mentah 
- Membangunkan kawalan kebolehkesanan.


Katering / Khidmat Penyajian Makanan / Dapur Pusat Konvensyen 
• Industri Besar dan Sederhana (HAS)
: Pemohonan
- Melibatkan F&B manager dan / atau tukang masak sebagai JKHD.
- Melantik Eksekutif Halal setiap cawangan premis.

• Industri Kecil dan Mikro (IHCS)
: Pemohonan
- Mewujudkan polisi halal 
- Mewujud prosedur bahan mentah 
- Mewujud prosedur kawalan kebolehkesanan 


Logistik
• Industri Besar dan Sederhana (HAS) 
: Pemohonan
- Mewujudkan prosedur kawalan risiko halal yang melibatkan aktiviti tambahan di kawasan penggudangan dari / atau peruncitan 
- Mewujudkan prosedur kawalan risiko bagi kontrak pihak ketiga.
- Membangunkan prosedur kawalan halal.
- Melantik Eksekutif Halal bagi setiap cawangan premis.

• Industri Kecil dan Mikro (IHCS) 
: Pemohonan
- Mewujudkan Halal Polisi
- Membangunkan prosedur kawalan risiko halal dan prosedur kawalan halal tambahan bagi keperluan khusus.
- Membangunkan prosedur kawalan kebolehkesanan.


Skim Pengilang Kontrak / OEM
• Industri Besar dan Sederhana (HAS)
: Pemohonan
- Melibatkan bahagian R&D dan / atau bahagian penerimaan bahan mentah sebagai ahli JKHD.
- Membangunkan prosedur kawalan halal bagi penerimaan pelanggan.
- Menyediakan senarai pelanggan, senarai bahan mentah dan produk yang dikilangkan. 
- Melantik Eksekutif bagi setiap cawangan premis.

• Industri Kecil dan Mikro (IHCS)
: Pemohonan
- Mewujudkan polisi halal.
- Membangunkan prosedur kawalan bahan mentah dan/atau kawalan risiko halal 
- Membangunkan prosedur kawalan halal tambahan bagi keperluan khusus.
- Membangunkan prosedur kebolehkesanan.


Rumah Sembelihan 
• Industri Besar dan Sederhana
: Pemohonan
- Melibatkan sekurang-kurangnya seorang penyelia dan / atau penyembelih sebagai JKHD.
- Melantik Eksekutif Halal bagi setiap cawangan premis. 

• Industri Kecil dan Mikro 
: Pemohonan
- Mewujudkan polisi halal.
- Membangunkan prosedur kawalan risiko.
- Membangunkan kawalan kebolehkesanan.




Comments